Bilderna

Att fotografera i naturen är för mig det mest självklara. Naturen är grunden till allt. Att vistas i naturen och iaktta och leva med i årstiderna är mycket viktigt för mig.

Att fotografera den på ett sätt som stöder min upplevelse och känsla är för mig det naturliga.

Ibland är en avbildning det rätta men ofta har bilderna mycket lite att göra med den verklighet vi ser.

Multiexponeringar nattetid har blivit en standard för mig. Ca nio av tio bilder är multiexponeringar.

Många är intresserade av mina multiexponeringar så en kort beskrivning och förkortningar enligt nedan finns i bildtext om du ser via gallerierna:

( SF ) betyder att jag tagit en skarp exponering och andra exponeringen med fokus i varierande grad ur. Detta för att mjuka upp bilden.

( SF 2 ) betyder att jag lagt skärpan på en detalj i bakgrunden och på en detalj i förgrunden genom att flytta fokus. Det är en typ av fokusstacking.

( SA ) betyder att jag fotograferat ihop två ( eller flera ) olika utsnitt i helt olika riktningar. Det är den här tekniken som man vanligtvis tänker på då man talar om dubbelexponeringar skulle jag tro.

Uppdatering med en ny dubbelexponering 31.1 2016:

( SS ) betyder att det är samma utsnitt och samma fokusering. I det nu pågående nattprojektet har jag målat med ljus i bilderna med en spotlampa. Då kan en del av bilden belysas med en liten kamerarörelse och en annan del av bilden utan rörelse där tex en Berguv sitter.

Det är en utmaning att lyckas med dubbelexponeringar. Den första skarpa exponeringen är lätt men det kan vara spännande att göra den andra då det lika bra kan förstöra hela bilden! Men som så mycket annat så gäller det att öva upp en viss säkerhet.

Andra tekniker jag använder ibland är läppfett på objektivets filter för att mjuka upp bilden och därmed skapa bilden jag tänkt mig. Motljusskyddet fullt med grankvistar för att ”krakelera” bilden har jag också använt.

Ibland har jag kombinerat olika tekniker.

Hoppas denna info kan inspirera dig till egna försök. Kreativitet!

Tavlor etc.

Jag skriver ut mina bilder med en Epson 3880. I dagsläget använder jag enbart Fine Art papper som Hahnemule Photo Rag Bright White 310 gsm och Canson Arches Velin Museum Rag 315 gsm.

Dessa papper är av 100% bomull med en matt yta.

Ett mycket bra resultat med lång hållbarhet får jag fram med denna kombination skrivare och papper.

A2 ( 420*594mm ) är det största jag kan skriva ut direkt. Vilket räcker väldigt långt! Normalt beställs större utskrifter än A2 utifrån. Canvas går att få som riktigt stora.

Till tavlorna skriver jag en A4:a där det framkommer när och hur bilden kom till samt personliga reflektioner kring bildens innehåll. Även kopians nummer hittas där och signeringen. Två kopior ingår.

Jag har bilder i dom flesta stilar och motiv inom området natur.

Du kan kontakta mig på tel nr: 0505236202 eller epost: vikarstommy/at/gmail.com