Mörkerfoto

 

8

Jag har inte sett att någon använder en liknande rigg så jag tänkte att en liten artikel kunde kanske vara intressant.

Utrustningen på bilden: Nikon D3s. Nikon 500mm f4 P. Nikon Sb-910. Better Beamer blixtförlängare. Digital mörkerkikare Luna Optics LN-DM50-HRSD ( tillsatt eget motljusskydd av gummi ) Infraröd strålkastare TNVC Torch Pro. Arca Swiss kulled.

Några få veckor i året kring midsommar ser man riktigt bra mitt i natten även i en tät äldre skog. Resten av året är det att ty sig till allt kortare dagar med fotoljus. Jag tycker det stämningsfulla mörkret är den mest spännande tiden på dygnet. I mörkret döljer sig mycket som jag gärna vill ta del av. Djuren är lugnare när dom är skyddade av mörker. Jag har chansen att få se djuren i sitt rätta jag.

Jag kan numera ta del av hemligheterna i mörkret. Mörkerkikaren är synkroniserad med kamerans sökare. Det jag ser i mörkerkikaren ser jag i kameran, om jag hade mörkersyn. Möjligheterna har utökats en hel del!

1

2

För att synkronisera mörkerkikarens sökare med kamerans sökare har jag ett fäste som är vridbart upp och ner till vänster om mörkerkikaren. För att synkronisera i sidled så släpps skruven under kameran. Jag befarade att detta moment skulle vara problematiskt och känsligt men det var lättare än jag trodde. Mörkerkikaren har zoom funktion. I grundläget är brännvidden ca 390mm. Så för att få samma utsnitt som objektivets 500mm så får jag zooma in en aning. Jag befarade också att synkroniseringen skulle vara mycket avståndsrelaterad då kikaren är vid sidan och högre upp än kamerans sökare men det har visat sig att det inte är frågan om några stora kast från avstånd till nära. Det är snabbt korrigerat om det behövs.

4

Här syns mitt egen tillverkade batteripack till mörkerkikaren. Det består av fem laddningsbara HR14 ( C Baby ) batterier och en ”dummy” som bara har en tråd från pol till pol för att leda över strömmen. Fem batterier ger vid full laddning lite över 7 volt, som snabbt sjunker till 6,8V. Vilket motsvarar mörkerkikarens andra huvudsakliga strömkälla som är två CR123 batterier. Mörkerkikaren drar en hel del ström så det blir dyrt att använda CR123. Med denna batteripack kan jag använda mörkerkikaren 12-14 timmar nonstop om jag har sänkt sökarens ljusstyrka till minsta möjliga. Så många timmar har jag använt mörkerkikaren i ett projekt. Då tog jag ut videosignalen och såg mörkerkikarens sökare på en liten skärm hundra meter bort. Det projektet kräver en skild artikel. Ovanför batteripacken syns den infraröda strålkastaren. Den ska ha CR123 batterier som håller ca 8 timmar. Strålkastaren kan man zooma från tio grader till en grad. Man kan ha det så att det lyser upp hela bildrutan eller bara en liten punkt. Jag har lyckats se berguv på ca 400m i beckmörker med en graders punkten och med mörkerkikaren i yttersta läget ( 20x ). På det avståndet och med den förstoringen är det inte en bra bild man ser men man ser! Det infraröda ljuset reflekteras i djurens eller ugglornas ögon vilket hjälper i dessa extrema förhållanden. För att kunna flytta punkten i bildytan har jag en minimal kulled som den infraröda lampan är fäst i.

5

Den lilla skruven på fokuseringsringen är mycket värdefull och finns inte på moderna teleobjektiv. Med den kan man ”låsa” fokuseringen. Där man skruvar fast halva ringen dit återvänder man snabbt. För mig som tar mycket multi och dubbelexponeringar i beckmörker är det här väldigt bra. Jag kan fokusera på annat i dubbelexponeringarna och numera ser jag exakt vart jag riktar objektivet i mörkerkikaren. Jag kan måla in ljus eller detaljer i bilderna, vilket jag gör ofta numera, eller helt enkelt bara sätta fokuseringen helt ur för att softa bilden och för att sen snabbt hitta tillbaka till den låsta fokuseringspunkten där ”huvudmotivet” finns ( mer info under bilderna om mina tekniker ) Autofokus i dom modernaste kamerorna och objektiven går att använda i skymning men i beckmörker gör man ingenting med autofokus. Objektivet är också en lättviktare i sammanhanget med sina 3kg. Prestandan är väldigt bra både på avstånd och på nära håll.

3

Blixten är försedd med en Better Beamer blixtförlängare. Med högt isotal i kameran bär blixten väldigt långt, kanske över 200 meter! Better Beamern är fäst med ett enkelt kardborreband. Passformen är sådär. Men att den inte sitter helt rakt är endast en fördel har jag märkt. Jag låter Better Beamern hänga lite extra neråt. Det gör blixtljuset mjukare. Jag tror det har att göra med vilken vinkel blixtljuset har då det faller på fresnel linsen framtill. Att blixten slår mera i marken än rakt på är också bra. Vill jag ha maximal ljusstyrka och fotar på extremt avstånd så höjer jag Better Beamern. För det ändamålet passar telefonen då den perfekt kilas in mellan objektivet och blixten. Då är mina händer fria.

5-bw

Liggande älg. En bild där jag använde ovan beskrivna rigg men med Nikon D800 i DX läget. DX läget ger ett snävare utsnitt. 500mm blir ett 750mm:s utsnitt och med TC1,4 till ger det motsvarande 1050mm, i beckmörker.

/ Tommy 27.7 2014

Du kan inte kommentera denna post.